JUHLAVA KALAPATA
Katkaravuista keitetty hienostunut liemi tekee tästä lohesta ja kuhasta valmistetun kalapadan erityisen juhlavaksi. Valmistuu näppärästi, kun teet liemen valmiiksi jo edellisenä päivänä. Tarjoile kotitekoisien uppopaistettujen perunapalleroiden kanssa.
yli 60 min.
4:lle
AINEKSET :
Liemi:
500 g isoja kuorellisia katkarapuja (esim. Norjalaisia)
1 porkkana pilkottuna isoiksi paloiksi
1 sellerin varsi pilkottuna isoiksi paloiksi
1 sipuli halkaistuna 4 osaan
70 g tomaattipyreetä
5 dl maitoa
1.25 dl kuohukermaa
1 dl valkoviiniä
1 rkl konjakkia
2 timjamin oksaa
2 laakerin lehteä
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä paistamiseen
Kalapata:
400 - 500 g lohta ja kuhaa pilkottuna
1 porkkana hienoksi suikaloituna
1 purjo hienoksi suikaloituna
Gruyere juustoraastetta
oliiviöljyä paistamiseen
OHJEET :
Liemi:
Kuori 3/4 osa katkaravuista. Säästä vain kuoret ja päät. Jätä 1/4 osa katkaravuista kokonaisiksi.
Kuullota porkkana, selleri ja sipuli oliiviöljyssä pannulla n. parin minuutin ajan.
Lisää laakerinlehti, timjami, katkarapujen kuoret ja päät ja kuorelliset katkaravut ja kuullota vielä toiset pari minuuttia.
Lisää tomaattipyree ja sekoita hyvin.
Lorauta konjakki joukkoon ja anna kiehua n. minuutin verran.
Lisää valkoviini, maito, kerma, suola ja pippuri ja anna kiehua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia.
Siivilöi liemi.
Vinkki: Voit tehdä liemen jo edellisenä päivänä, maku vaan paranee yön yli jääkaapissa.
Kalapata:
Kuullota porkkanaa ja purjoa oliiviöljyssä pannulla n. minuutti pari, kunnes ovat pehmenneet.
Laita kalapalat, porkkana ja purjo uunivuokaan.
Kaada liemi päälle.
Ripottele vielä juustoraastetta ja paista uunissa 180 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes kala on kypsä ja juusto saanut vähän väriä pintaan.